Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε το 2002, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη και φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της πόλης μας, του Γιώργου Θυμή (1925-2009) – πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – ο οποίος διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Έχοντας καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς της Ευρώπης, είναι πλέον μέλος του παγκοσμίου κύρους Alink-Argerich Foundation και συγκεντρώνει υψηλού επιπέδου υποψηφίους από όλον τον κόσμο.

Το κορυφαίο αυτό μουσικό γεγονός για την πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Σύλλογο Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ορχήστρα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν διατελέσει μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού “Θυμής” (αλφαβητικά): Etsuko Hirose, Cyprien Katsaris, Jura Margulis, Uwe Matschke, Hamish Milne, Pierre Reach, Glenn Riddle, Bernard Ringeissen, Jerome Rose, Gabriel Tacchino, Elisso Virsaladze, Idith Zvi, Θεόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Βακαρέλης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Νόρα Λουκίδου, Μύρων Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Μαρία Παναγιωτίδου και Δημήτρης Τουφεξής./span>

Ο Διαγωνισμός εξελίσσεται σε τρείς γύρους. Ο προκριματικός και ο ημιτελικός διεξάγονται στην αίθουσα δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (πρώην κινηματοθέατρο “Παλλάς”), ενώ ο τελικός στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί