Πιανίστας, παιδαγωγός, μαέστρος και σύνθετης

Ο Γιώργος Θυμής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (1951-1954). Παρακολούθησε Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση με τον Σόλωνα Μιχαηλίδη και διεύθυνση ορχήστρας στη Μοτσάρτειο Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ, από όπου το 1962 έλαβε το δίπλωμα του αρχιμουσικού.

Ξεκίνησε την πιανιστική του καριέρα στην Ελλάδα το 1946 και συνέχισε στο εξωτερικό ως αρχιμουσικός συμπράττοντας με σολίστες διεθνούς κύρους. Πλούσια είναι η προσφορά του ως καθηγητή πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε από το 1954 ως το 1991, ως αρχιμουσικός της ΚΟΘ (1962) και ως γενικός διευθυντής της από το 1971 ως το 1982. Δίδαξε, επίσης, στη Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ (1958-1972). Παράλληλα, υπήρξε ιδρυτής του «Τρίο Θεσσαλονίκης», διευθυντής της ορχήστρας εγχόρδων «Ροτόντα» και καλλιτεχνικός διευθυντής της μουσικής σχολής North London College of Μusic του Πανεπιστημίου Τάμεση του Λονδίνου.

Ιδιαίτερη έμφαση είχε δώσει στον παιδαγωγικό τομέα, καθώς συνέβαλε στην εξέλιξη περισσοτέρων από 80 διπλωματούχων μαθητών, από τους οποίους πολλοί ακολουθούν καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως παιδαγωγός υπήρξε εξαιρετικά μεθοδικός, με ιδιαίτερη προσήλωση στην ανάπτυξη της τεχνικής των σπουδαστών, στην ακριβή ανάγνωση της παρτιτούρας και στο σεβασμό των επιταγών του συνθέτη.

Έχοντας δε τη διπλή ιδιότητα του πιανίστα αλλά και του μαέστρου, αντιμετώπιζε τα μουσικά έργα ως αρχιτεκτο­νικά οικοδομήματα, αντίληψη που προσπαθούσε να περάσει και στους μαθητές του. Διηύθυνε στις ΗΠΑ, στη Ρουμανία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία, στο Ισραήλ, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία, στη Βενεζουέλα, στην Πολωνία, στη Ν. Κορέα, στις Φιλιππίνες, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην πρώην Τσεχοσλοβακία και στην Ουγγαρία κ.α. Στην Ελλάδα διηύθυνε επί σειρά ετών την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχουν συμπράξει ως σολίστ υπό τη διεύθυνσή του οι: CI. Arrau, ΑΙ. Weissenberg, Br. L. Gelber, G. Gziffra, R. Ricci, S. Cherkassky, Ν. Magaloff, M. Brussolerie, R. Odnopossof, B. Ringeissen, VI. Ashkenazy, Ρ. Badura-Skoda, R. Szidon, G. Sandor, Κ. Κατσαρής, Δ. Σγούρος, Μ. Τιρίμος και Γ. Βακαρέλης. Στα φεστιβάλ «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» διηύθυνε τις ορχήστρες: Philharmonia Hungarica, Odense Symphony Orchestra, Strasbourg Philharmonic Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Jerusalem Symphony Orchestra, Polish National Radio Symphony Orchestra, Armenian Philharmonic Orchestra κ.ά.

Αν και ο ίδιος διατείνονταν ότι για να ασχοληθεί κανείς με το αντικείμενο της σύνθεσης θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί και να παραμείνει προσηλωμένος αποκλειστικά σε αυτό, επιχείρησε κάποιες συνθετικές προσπάθειες εξαιρετικά επιτυχημένες. Το συνθετικό του έργο αποτελείται από έργα για πιάνο, βιολί και τραγούδι. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του έλαβε πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Ο Γιώργος Θυμής αναμφισβήτητα υπήρξε η μεγάλη μουσική προσωπικότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενεές, τις οποίες αγάπησε ανιδιοτελώς, στάθηκε στο πλευρό τους είτε υπήρξαν μαθητές του είτε όχι και άφησε παρακαταθήκη τον αρχικά Πανελλήνιο και εν συνεχεία Διεθνή διαγωνισμό που φέρει το όνομά του.

Συλλογή

Χρονολόγιο

1946

Σπούδασε πιάνο με τον Λώρη Μαργαρίτη και τον Αθανάσιο Κοντό στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Δίπλωμα με α’ βραβείο).

Ξεκίνησε την πιανιστική του καριέρα δίνοντας ρεσιτάλ με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, συνέχισε την παγκόσμια καριέρα του ως αρχιμουσικός διευθύνοντας σε όλο τον κόσμο.

1951-1954

Σπουδές με υποτροφία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (Δίπλωμα δεξιοτεχνίας).

1954-1991

Καθηγητής πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

1955-1959

Ιδρυτής της ορχήστρας εγχόρδων «ΡΟΤΟΝΤΑ».

1958-1972

Καθηγητής πιάνου στη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ.

1962

Παρακολούθησε ανώτερα Θεωρητικά και σύνθεση με τον Σ.Μιχαηλίδη (δίπλωμα αρμονίας-αντίστιξης – φούγκας) και σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στη Μοτσάρτειο Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ με τους διεθνούς φήμης μαέστρους Μάρκεβιτς, Μάτασιτς, Λάινσντορφ, Ντοράτι, Βίμπεργκερ
(Δίπλωμα Αρχιμουσικού).

Συνετέλεσε Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

1971-1982

Γενικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

1983

Προσκλήθηκε από την Πολωνία ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού μαέστρων “FITELBERG” στο Κατοβίτσε.

1991-1996

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής North του London College of Music του Πανεπιστημίου Τάμεση του Λονδίνου

2002

Έναρξη Πανελλήνιου διαγωνισμού πιάνου “Γιώργου Θυμή”

2011

Έναρξη Διεθνούς διαγωνισμού πιάνου “Γιώργου Θυμή”