Ο Uwe Matschke γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής “Franz Liszt” της Βαϊμάρης, στην τάξη της καθηγήτριας Juliane Lerche, και με κρατική υποτροφία ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ακαδημία Μουσικής “Franz Liszt” της Βουδαπέστης. Συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα στο “Διεθνές Μουσικό Σεμινάριο” της Βαϊμάρης, στις τάξεις των καθηγητών Jacob Lateiner (Νέα Υόρκη) και Péter Solymos (Βουδαπέστη), ενώ έλαβε μέρος με επιτυχία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου σε Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία. Από το 1980 έως το 1987 δίδαξε πιάνο στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής “Franz Liszt” της Βαϊμάρης.

Έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα (Μόσχα, Αμβούργο, Μόναχο, Βερολίνο, Λειψία, Δρέσδη κ.α.). Ο Τύπος έχει εξάρει τον ιδιαίτερο, προσωπικό τρόπο ερμηνείας του, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Στο πεδίο της μουσικής δωματίου έχει συμπράξει με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα διεθνούς κύρους, όπως το Gewandhaus-Quartett, το Leipziger Streichquartett και το Komitas Quartet της Αρμενίας και με σημαντικούς σολίστ, ανάμεσα στους οποίους οι V. Hudeček και V. Milanova (βιολί), K. Feltz (τσέλο) και L.F. Rabin (τραγούδι). Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες μουσικές διοργανώσεις και σημαντικές αίθουσες, περιλαμβανομένων των Braunschweiger Festival, Erfurter Festival, Mozart – Gesellschaft του Μονάχου, Cemal Reşit Rey Konser Salonu της Κωνσταντινούπολης, καθώς και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ των “Δημητρίων” κ.α.

Από το 1987 ζει στην Ελλάδα και είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.